Nguyễn Thùy Linh DDS
Điện thọai: 770-986-0773
nhân sĩ suốt đời giữ tiết tháo
Tội ác lớn nhất của Cọng Sản trong lịch sử Việt Nam
Viet Cong Strategy of Terror
Những bài thơ được nhiều người mến chuộng
*Cleaning Gutters*Gutter Guards*Gutter Repair*Gutter Installation*5" and 6" Seamless Gutters*Roof Repair*Rotten Wood Repair
No Money Down. Paid Full When Finish The Job.
All of our work is 100% guaranteed, you'll never have to worry about the quality of our
404-642-9383
Tiến Sĩ Luật Khoa Tom Huỳnh/ 949-444-2544
*ĐMCS

XIN ĐỪNG BỎ RƠI NGƯỜI TỊ NẠN 

Dr. Tristan Nguyễn

REFUGEES Are Not Terrorists

Người Tị Nạn là nạn nhân, họ phải bỏ lại tài sản và mạo hiểm mạng sống của họ  để đi lánh nạn và tìm những nơi sống an toàn hơn; cho nên họ đã đang cố gắng hết sức để trốn tránh sự tàn ác của một chế độ độc tài thống trị, hoặc sự dã man của bạo lực khủng bố.Người Tị Nạn rõ ràng là nạn nhân, họ không phải là những kẻ Khủng Bố mất tính người.Những quốc gia hảo tâm luôn có tấm lòng bao dung tử tế và đó chính là sức mạnh chống lại sự tàn ác dã man. Hơn nữa, những quốc gia hảo tâm, nhân ái luôn không sợ những kẻ phá hoại quá khích, khủng bố điên cuồng; cho nên họ không bỏ rơi người tị nạn.

Trong buổi tối thứ Sáu ngày 13/11/2015 tại thủ đô Ba-Lê nước Pháp có một loạt các vụ tấn công của khủng bố bằng bom tự sát và xả súng bắn vào người thường dân đã giết chết 129 người và làm bị thương352người thuộc nhiều quốc tịch khác nhau khi họ đang xem trận thi đấu bóng đá giữa hai nước Pháp và Đức, hoặc đang thưởng thức buổi trình diễn ca nhạc, hoặc đang nhấm nháp mùi vị cà phê ở quán cà phê. Nói chung là họ đang hưởng thụ cái lối sống tự do, vui vẻ, thoải mái ở Thủ Đô Ánh Sáng Ba-Lê, thì bất ngờ những kẻ khủng bố xuất hiện cướp đi hạnh phúc cũng như mạng sống quí giá của họ.

Những kẻ khủng bố chẳng những đã giết người vô tội mà chúng còn gây ra một ảnh hưởng tâm lý nặng nề cho người dân ở các nước Châu Âu với nỗi lo sợ và nghi kỵ người dân Hồi Giáo tị nạn đến từ các nước đang có chiến tranh như Iraq, Afghanistan, và Syria.Người dân Châu Âu lo sợ và nghi kỵ người dân Hồi Giáo tị nạn là những kẻ khủng bố. Tuy nhiên, không nên đồng hoá người tị nạn chân thật với những kẻ khủng bố quỉ quyệt, bởi vì người tị nạn đã phải trốn tránh những kẻ khủng bố và sự tàn phá huỷ diệt của chiến tranh, họ nhất định không phải là những kẻ khủng bố.

Ngược lại, những kẻ khủng bố quỉ quyệt có lẽ đã có thể giả dạng làm người tị nạn, nhưng trong số một ngàn người tị nạn có thể có vài tên khủng bố ẩn núp trong cộng đồng tị nạn, mà không sớm thì muộn chúng cũng sẽ bị phát hiện. Tình hình như thế thì không nên vì lo sợ, nghi kỵ có một vài tên khủng bố, mà bỏ rơi nhiều ngàn người tị nạn đang chịu đựng đau thương, khổ sở, và họ đang rất cần được cứu giúp. Người tị nạn là những người đang cố gắng tìm nơi tạm dung để họ có thể tiếp tục sống và làm việc theo khả năng của họ. Họ rõ ràng không phải những kẻ khủng bố đã gây tội ác trong buổi tối thứ Sáu ngày 13/11/2015 ở Ba-Lê.

Sự kiện khủng bố Ba-Lê vừa qua cũng đã tạo được một ảnh hưởng mạnh lên một số chính phủ của một số quốc gia Châu Âu khiến cho họ phải xét lại cái quyết định tiếp nhận người tị nạn để tái định cư trong nước của họ trong tương lai gần. Cụ thể như chính phủ Ba Lan bây giờ lên tiếng từ chối tiếp nhận 4500 người tị nạn như trước đây đã đồng ý theo kế hoạch chia sẻ phân phối tái định cư người tị nạn trong toàn khối Liên Âu. Còn nước Slovak thì nghĩ rằng có những nguy cơ an ninh quá lớn liên quan tới việc tái định cư người tị nạn trong nước của họ, nên Slovak bây giờ mạnh mẽ từ chối tiếp nhận bất cứ một người tị nạn nào.  Một cách khác biệt rõ rệt, nước Đức vẫn cương quyết thực hiện chính sách “Mở-Rộng Vòng-Tay/Open-Arms” tiếp nhận tám trăm ngàn người tị nạn được quyền tạm dung ở nước Đức trong năm 2015.  

Khi xem xét một cách khách quan các sự kiện đã xảy ra của những kẻ khủng bố đã phạm tội ác giết người dân lương thiện, người ta nhận thấy đó là khủng bố nội địa do những kẻ khủng bố ở trong nước Pháp hoặc ở trong các nước Châu Âu khác thực hiện chứ không phải do những phần tử cực đoan Hồi Giáo quá khích ở nước ngoài xâm nhập vào trong nội địa. Thí dụ cụ thể như sau:

 (1) Vụ nổ bom trên xe lửa vào năm 2004 ở thành phố Madrid giết chết 191 người và làm bị thương 1800 người. Vụ khủng bố này đã do một nhóm công dân Tây Ban Nha gốc người Maroco, Syria, Algeria, và hai tên mật báo viên của Cảnh Sát Tây Ban Nha phối hợp hành động gây tội ác. Rõ ràng những tên khủng bố này không phải người tị nạn.

 (2) Một loạt những kẻ khủng bố hợp tác làm nổ bom tự sát vào ngày 7/7/2005 ở thành phố Luân Đôn đã giết chết 52 người và làm bị thương hơn 700 người. Vụ khủng bố nội địa này là do bốn người công dân Anh, có ba người sinh quán trong nước Anh đang sống tại thành phố Leeds, và một người kia là di dân Jamaica định cư ở Anh đang sống tại thành phố Buckinghamshire. Rất rõ ràng những tên khủng bố này cũng không phải người tị nạn.

(3) Vụ khủng bố tấn công toà soạn tờ báo châm biếm Charlie Hebdo và một cửa hàng siêu thị người Do Thái ở thành phố Ba-Lê vào ngày 7/1/2015 đã giết chết 20 người và làm bị thương 11 người.  Vụ khủng bố này là do ba công dân Pháp nguồn gốc Algerian sanh tại Pháp. Tất cả họ đều không phải người tị nạn. 

Các vụ khủng bố nội địa đã xảy ra ở ba nước Tây Ban Nha, Anh, và Pháp vừa được nêu trên cũng tương tự như các vụ khủng bố nội địa đã xảy ra ở nước Mỹ đều không phải do người tị nạn gây ra. Thí dụ cụ thể vài vụ khủng bố nội địa điển hình ở nước Mỹ là:

(4)  Vào ngày 19/4/1995 hai tên Timothy McVeigh và Terri Nichols đã nổ bom phá hoại toà nhà chính phủ liên bang ở thành phố Oklahoma, tiểu bang Oklahoma, làm chết 168 người và làm bị thương 680 người.

(5) Vào ngày 15/4/2013 trong lúc cuộc chạy Marathon của thành phố Boston đang diễn ra gần mức kết thúc thì hai tên Tamerian Tsarnaev và Dzhokhar Tsarnaev đã làm cho hai trái bom nổ giết chết ba người, làm bị thương 264 người.

Khi nhận xét một cách khách quan, rõ ràng là những hung thủ giết người trong các vụ khủng bố nội địa ở các nước tự do đều không phải người tị nạn. Bởi vì người tị nạn chắc chắn là không phải những kẻ khủng bố; và vì một cách dễ hiểu là họ đã đang cố gắng tìm nơi tạm dung hoặc nơi bình an được tái định cư để họ có thể xây dựng lại cuộc sống mới của họ ở đất khách quê người.

Lẽ tất nhiên là hậu quả của các vụ khủng bố kinh hoàng ở Ba-Lê vào buổi tối thứ Sáu 13/11/2015 cũng ảnh hưởng mạnh mẽ lên những người làm chính trị ở nước Mỹ. Cũng dễ hiểu sự quan tâm lo lắng của họ đối với nền an ninh quốc gia ở tiểu bang do họ trách nhiệm quản trị trong Liên Bang Mỹ. Tình hình đã diễn tiến như vậy nên ở nước Mỹ đã có 27 vị Thống Đốc tiểu bang đều thuộc Đảng Cộng Hoà đã lên tiếng không muốn tiếp nhận người tị nạn đến tái định cư trong tiểu bang của họ.  Mặc dù thẩm quyền hiến định tiếp nhận người tị nạn vào nước Mỹ là của liên bang, nhưng việc thực hiện phân bố người tị nạn được tái định cư ở các tiểu bang mà không có sự hợp tác của các vị thống đốc thì thật là trở ngại nhiều thứ. Hơn nữa, các ứng cử viên tổng thống Mỹ thuộc Đảng Cộng Hoà cũng đã tranh luận với lập trường không tiếp nhận thêm người tị nạn vào nước Mỹ. Tuy là đang có những trở ngại lớn như vậy, và những chỉ trích nặng nề, nhưng TT Obama vẫn quyết định không thay đổi các chương trình tiếp nhận mười ngàn người Syrian tị nạn trong năm 2016. 

Người tị nạn Syrian không phải là nguyên nhân gây ra các vụ khủng bố và họ cũng không phải là hung thủ khủng bố trong đêm thứ Sáu 13/11/2015 ở thành phố Ba-Lê. Nếu kết tội người tị nạn là những kẻ khủng bố, thì rõ ràng không hiểu rằng họ, những người tị nạn, đã đang lánh nạn khủng bố; phải nói chính xác là họ đã đang trốn tránh những kẻ dùng bạo lực để gây sợ hãi, để huỷ hoại nếp sống vui vẻ bình yên, để giết người. Vì vậy, người tị nạn và kẻ khủng bố là hai thành phần rõ ràng hoàn toàn khác nhau, không thể nhập chung cả hai lại làm một vấn đề, vì mỗi thứ có cách giải quyết riêng của nó.

Để kết luận, chính bản thân của người viết bài này cũng là một người tị nạn, Tị-Nạn Việt-Cộng, cũng giống như đa số người Việt tị nạn cộng sản, nên đương sự có một cảm thông sâu sắc với tất cả người tị-nạn các-loại ở khắp nơi. Bởi vì người tị nạn là những người không được bình an, bị lâm nguy, cần phải lánh nạn, và cần được cứu giúp. Nếu bốn mươi năm trước nước Mỹ và các nước tự do đã không cứu giúp, không cho tạm dung, và không cho phép tái định cư, thì đương sự và đa số người Việt tị nạn không có được cuộc sống tốt đẹp của ngày nay. Vì vậy, bây giờ đương sự tha thiết yêu cầu những người có thẩm quyền quyết định ở các quốc gia hảo tâm, bao dung, “Xin Đừng Bỏ Rơi Người Tị Nạn”./.

Dr. Tristan Nguyễn

San Francisco, 18/11/2015

PLEASE, DON’T ABANDON THE REFUGEES

Dr. Tristan Nguyen

The Refugees are the Victims, they must leave behind their properties and take risk of their lives to flee and seek safer places to live,so they’ve been trying their best to evade the cruelty of an authoritarian regime, and/or the brutality of terrorist violence. Obviously, the Refugees are the Victims. They are not the disgustedly dehumanizing terrorists. The generous countries are always tolerant, benevolent, and that is strength against barbaric cruelty.Moreover, the nations with benevolence and kindness are always not afraid of the vandalistic extremists and/or the insane terrorists. Certainly, the magnanimous nations do not abandon the refugees.

At the Friday night of November 13, 2015 in Paris the Capital of France, there was a wide range of terrorist attacks by the suicide bombers and shooting at the innocent civilians. The terrorists killed 129 people and injured 352 people of different nationalities while they were watching the soccer matches between France and Germany, or enjoying the music performances, or sipping their favorite coffee in the coffee shop.Generally, they've been enjoying the lifestyle of well-being, pleasure, and freedom in Paris the Light Capital of France, then suddenly the terrorists appeared and robbed them of their happiness and their precious lives, too.

The disgusted terrorists not only killed the innocent civilians but they also caused a serious psychological impact for the people in the European countries with fear and distrust toward the Muslim refugees from the war-torn countries like Iraq, Afghanistan, and Syria. With fear and distrust the Europeans suspect the Muslim refugees of terrorism.  However, please do not assimilate the truthful refugees with the disgustedly real terrorists because the refugees have had to flee the disgusted terrorists and the destruction by the war, they were not certain terrorists.

In some circumstances the disgustedly real terrorists probably could disguise as the pitiful refugees, but among thousands of refugees there might have been one or two disguised terrorists hiding in the refugee community; however, sooner or later they will certainly be detected. In such a situation you should not be afraid of some suspicious terrorists to leave many thousands of refugees who have been enduring their mental and physical pain from brutality of terrorist violence and/or cruelty of authoritarian regime in homeland, and now they need to be rescued.The refugees are the people who have been trying to find temporary safer places, kind of an asylum, and/or a resettlement so that they will be able to continue to live and work according to their abilities.Obviously, the refugees are not the terrorists who had committed crimes at the Friday night of November 13, 2015 in Paris the Capital of France.

Recently, series of terrorist attacks happened within a short period of time in Paris also have created a strong influence on a number of governments in some European countries, and caused them to reconsider the decision to receive refugees for resettlement in their countries in the near future.Specifically, the Polish Government now speaks out to deny an acceptance of 4500 refugees as it previously agreed under the share distribution plan for resettlement of refugees across the EU block. Also, the country of Slovak still rethinks that there is too big security risk relating to the resettlement of refugees in its country; therefore, Slovak now strongly does not accept any refugee.Completely different from these two countries, Germany is steadfastly implementing the policies "Open-Arms" to receive eight hundred thousand refugees who are entitled to resettle for their new lives in Germany in 2015.

When objectively considering the events of terrorist attacks killed and wounded many innocent civilians, it finds out that actually domestic terrorism because the local terrorists in France or in other European countries. They implemented the terrorist attacks not from the Islamic extremists in foreign countries who could sneak into inland.Specific examples are as follows:

(1)A series of bomb explosions on the city transit trains in 2004 in Madrid killed 191 and wounded 1,800 passengers.These series of terrorist attacks were carried out by a group of Spanish citizens with their birth originals from Morocco, Syria, Algeria, and two informants of the Spanish Police who coordinated actions of crimes.Obviously, these disgusted terrorists are not the refugees.

(2) A series of terrorist suicide bombings collaborated on July 07, 2005 in London that killed 52 people and injured more than 700 people.These domestic terrorist attacks were done by four British citizens, three of them were born in Britain and had been living in the city of Leeds, and the other was a Jamaican immigrant who settled in England and had been living in the city of Buckinghamshire.Very clearly, these domestic terrorists are not the refugees.

(3)Happening terrorist attacks the satirical newspaper offices of Charlie Hebdo and a Jewish owner’s supermarket in Paris on the day of January 07, 2015 killed 20 people and injured 11 people.These terrorist attacks were done by three French citizens who were born in France with Algerian origin. Clearly,all of them are not the refugees.

The domestic terrorist attacks occurred in the three countries of Spain, England, and France have set out on the similar domestic terrorism cases occurred in the United States, those are not caused by the refugees.Some specific examples of the domestic terrorist attacks in the United States are typical as follows:

(4) On April 19, 1995 the two domestic terrorists named Timothy McVeigh and Terri Nichols detonated two strong destructive bombs to destroy the federal government buildings in Oklahoma City, Oklahoma, killed 168 and injured 680 people.

(5) On April 15, 2013 while the Boston Marathon was taking place almost near the final line, the two domestic terrorists named Dzhokhar Tsarnaev and Tamerian Tsarnaev detonated two home-made pressure-cooker bombs that killed 3 and injured 264 spectators around.

As objectively commented viewpoint, it is obvious that the killers in domestic terrorist cases in the free countries are not the refugees.Because the refugees are certainly not the terrorists,and for a reasonable understanding as the refugees are trying to find safer places, kind of asylum, where they can be protected, and/or can be resettled so that they can rebuild their new lives in a foreign land.

Of course, the result of horrific terrorist attacks at the Paris Friday night of November 13, 2015 also put a strong pressure on the American politicians in the US.Understandably, it is their concern and attention of statewide security due to their responsibilities in the state administration within the US. The currently so bad situation relating the refugees and terrorists has been such developing in American politicians’ mindset, that urged 31 State Governors, most are Republicans who have voiced their unwillingness to accept the refugees for resettlement in their states.

Although the constitutional competence to admit the refugees into the US belongs to the federal authority, there certainly are many obstacles in the implementation of refugee distribution to be resettled in each state without its governor’s cooperation, Moreover, the US presidential candidates of the Republican Party also spoke out their arguments against the admission of more refugees into the US. In spite of the very big political obstacles and the heavy criticism, President Obama firmly decided not to change the programs admitting ten thousand Syrian refugees in 2016.

The Syrian refugees clearly are not the cause of terrorist attacks and they also are not the perpetrators of terrorism at the Paris Friday night of November 13, 2015.If we convict the refugees of terrorism, then obviously we do not understand that they, the refugees, have refused terrorism; accurately to say that they have been fleeing those who had used violence to intimidate, to destroy peacefully happy life, and to murder.Therefore, the refugees and the terrorists are two obviously complete different components.  We cannot merge both of them into one problem, because each has its own solution.

In conclusion, the writer of this article himself is also a refugee, Refugee of Vietnamese Communism, alike the majority of Vietnamese Refugees fleeing the communist country, he has a deep sympathy with all refugees as well as victims of all kind everywhere.Because the refugees are the people who do not have peace, in danger and need to be evacuated, and/or must be rescued.If forty years ago the United States and the other free countries had not recued, had not tolerated, and had not allowed for asylum and/or resettlement, then the writer and the majority of Vietnamese refugees could not get the present good lives of today. Therefore, now the writer earnestly requests the competent decision makers in the generous, tolerant nations, "Please, Don’t Abandon The Refugees"./.

Dr.Tristan Nguyen

San Francisco, November 18, 2015

Dòng Chúa Cứu Thế SàiGòn
hát nhạc trữ tình bằng giọng "Quảng Nam"